Pisang
adalah buah yang mempunyai pelbagai manfaat yang positif bagi kesihatan
anda, bermula dari membantu mengurangkan tekanan, mengurangkan
gejala-gejala penyakit, membantu merendahkan tekanan darah, dan juga
dapat mengatasi masalah Ketuat (kulit pisang).
Selain
mengandungi pelbagai mineral yang penting dan vitamin di dalamnya,
pisang juga mengandungi jumlah gula yang boleh membantu meningkatkan
tahap gula dalam darah anda yang agak besar.
Indeks
glisemik adalah ukuran untuk mengetahui apa kesan makanan terhadap
tahap gula dalam darah seseorang. Makanan Indeks glisemik yang rendah
dengan Indeks glisemik adalah kurang daripada 55, walaupun yang
sederhana glisemik Indeks makanan dengan Indeks glisemik adalah antara
56-69, makanan dengan sebuah makanan Indeks glisemik yang tinggi dengan
Indeks glisemik adalah melebihi 70.
Pisang
adalah salah satu jenis makanan yang mempunyai Indeks glisemik yang
rendah iaitu kira-kira 51. Oleh itu, memakan pisang dapat membantu
mempertingkatkan tahap gula dalam darah secara beransur-ansur.
Pisang dan tahap gula dalam darah
Pisang
boleh meningkatkan dan mengekalkan tahap gula dalam darah dalam tempoh
yang cukup panjang untuk mengandungi jumlah karbohidrat yang agak besar.
Selain itu, pisang juga boleh membantu mengurangkan gejala-gejala loya.
Selain
itu, pisang juga boleh membantu mengatasi sakit kepala disebabkan oleh
anti mabuk. Mempuri pisang dan mencampurkannya dengan madu dan
menjadikan ia ke dalam yang milkshake.
Menggunakan
pisang 2 sebelum senaman 90 minit akan membantu anda mempunyai sejumlah
besar tenaga untuk membekalkan keperluan tubuh sepanjang senaman.
Pisang
mengandungi gula semulajadi yang tiga, yang jenis sukrosa, fruktosa dan
glukosa. -Tiga jenis gula boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam
darah anda. Membuat pisang merupakan Snek semasa bekerja boleh juga
membantu mengawal tahap gula dalam darah, jadi ia memastikan anda boleh
menumpukan perhatian dan mengekalkan mood anda.
Kandungan nutrien dalam pisang
Pisang
mengandungi cukup jumlah vitamin B kompleks menjadikan ia mempunyai
banyak manfaat untuk kesihatan anda. Vitamin B6 boleh membantu
mengurangkan gejala penyakit dengan cara mengawal tahap gula dalam darah
yang boleh mempengaruhi mood.
Pisang
juga boleh membantu anda yang cuba untuk berhenti merokok, kerana ia
mengandungi banyak vitamin C, vitamin A1, vitamin B6, vitamin B12,
kalium dan magnesium yang boleh membantu badan anda pulih dengan
sendirinya daripada kebergantungan Nikotin.
Di samping itu, apabila anda gementar, vitamin B kompleks yang ditemui dalam pisang juga boleh membantu melegakan anda.
Pisang dan Mood
Pisang
mengandungi tryptophan, sejenis asid amino yang ditukarkan dalam badan
kepada serotonin yang boleh membuat anda berasa lebih selesa. Pisang
makan terakhir tetap asas setiap hari boleh membantu penghidap
kemurungan.
Sesetengah
gejala kekurangan kalium adalah yang letih, cepat marah dan keliru.
Memakan pisang boleh membantu mengatasi masalah ini adalah kerana pisang
mengandungi banyak kalium yang boleh menyediakan anda kembali
menumpukan perhatian dengan tugasan anda. Selain itu, kalium juga boleh
mengurangkan risiko berlakunya tekanan darah tinggi dan strok.
Kerana ia mengandungi cukup banyak besi, kemudian pisang juga boleh membantu mengatasi gejala anemia.
0 ulasan:
Catat Ulasan