Menyusukan
anak adalah salah satu proses yang penting dalam usaha untuk
menyediakan pengambilan pemakanan untuk menyokong perkembangan bayi yang
baru lahir sehingga ke 6 bulan. Seperti yang kita tahu bahawa bayi yang
baru lahir mempunyai sistem penghadaman yang rudimentary supaye
susu menjadi sumber makanan utama sahaja. Oleh itu dalam kes ini anda
perlu bersikap lebih untuk memilih jenis makanan yang
mengandungi nutrien penyusuan ibu.
Kejururawatan,
anda harus mengambil makanan berkhasiat untuk menghasilkan susu. Di
samping itu, makanan yang berkhasiat yang juga sangat penting dalam
menyokong kuantiti susu supaya batang dengan lancar dan banyak semasa
proses penyusuan susu ibu berlangsung. Dengan sedikit tidak akan
kekurangan makanan dan pemakanan.
Kepentingan Pemakanan Seimbang ibu hamil
Makanan
yang sihat untuk wanita hamil 1-3 bulan adalah sangat penting, kerana
janin yang baru mulai berkembang dan memerlukan pelbagai vitamin dan
mineral untuk berkembang maju. Jangan
percaya dengan mitos bahawa wanita hamil perlu makan 2 kali kerana
dua-badan adalah, Hakikatnya, Makan 2 kali lebih berkhasiat, bukan 2
kali lebih banyak.
Apabila
kita makan berlebihan, pengambilan kalori yang berlebihan akan membuat
dalam badan. Wanita hamil yang obes tidak semestinya melahirkan bayi
lemak juga. Akhirnya dengan itu wanita hamil mengalami masalah
mengurangkan berat badan selepas melahirkan nanti.
Jadi, bagaimana saya mengeset Nutrition bagi wanita hamil? Makanan yang kita makan, kami mengesyorkan bahawa anda menetapkan sehingga elok . Yang berkata, kite makan mengikut peringkat pertumbuhan janin yang. Untuk maklumat lanjut, mari kita berbincang makanan sihat untuk wanita hamil bulan selepas bulan DISINI
Makanan berkhasiat untuk wanita muda yang mengandung dan melahirkan
Makanan
berzat sememangnya amat penting bagi wanita yang mengandung, kerana ia akan
mempunyai kesan ke atas kesihatan ibu dan janin. Wanita hamil makanan
perlu mengandungi nutrisi yang seimbang, makanan makna yang digunakan
harus dapat memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung kedua-dua
dari segi jenis, kualiti dan kuantiti. Oleh itu, walaupun dengan banyak
jenis makanan tetapi tidak berzat ini tidak akan membantu untuk
kesihatan yang optimum.
Makanan yang perlu dielakkan
Dari sekarang atas, kurangilah pengambilan kafein. Maksimum yang disyorkan ialah 200 mg sehari, lebih kurang 2 cawan kopi sehari.Lain-lain makanan yang perlu dielakkan ialah:
- alkohol
- mayonaise, kerana ia mengandungi telur mentah
- telur akan kurang matang
- daging kurang masak
- daging hotdog atau hamburger, melainkan jika pendahuluan goreng lampau
- sushi
- unpasteurized produk-produk tenusu pertama
- kandungan merkurinya yang tinggi dalam makanan laut seperti kerang
Buah yang Baik untuk wanita mengandung
Selain daripada memakan
sayur-sayuran, wanita hamil juga dinasihatkan untuk lebih kerap
digunakan pelbagai jenis buah-buahan yg yang baik bagi wanita hamil.
Kerana seorang perempuan yang hamil pasti memerlukan mencukupi nutrien
boleh membuat badan kekal sihat dan mengekalkan keadaan janin di dalam
rahim. Tidak kira keperluan pemakanan beliau berada sudah tentu lebih
daripada kuku yang kini tidak mengandung, kerana ia telah semasa
mengandung keadaan ibu akan amat terjejas keadaan janin di dalam rahim.
Oleh itu ia adalah biasanya untuk mengandung ibu-ibu dinasihatkan untuk
makan pelbagai jenis makanan yang sihat dan juga mempunyai faedah-faedah
bagi wanita hamil. Sesetengah jenis makanan seperti oat, kacang,
daging, ikan, sayur-sayuran, dan pelbagai buah-buahan untuk memenuhi
pengambilan nutrien dan vitamin. Namun begitu, walaupun ada cukup
bilangan jenis-jenis buah-buahan digalakkan bagi wanita hamil kerana ia
giliran sana ada juga Jadual beberapa jenis buah-buahan yang tidak boleh
dimakan oleh wanita hamil. Baiklah, beberapa jenis buah-buahan yang
boleh dan tidak seharusnya diambil oleh wanita hamil bahawa kita
berbincang selanjutnya pada artikel kali ini.
Jenis-jenis buah-buahan yang adalah dilarang bagi ibu-ibu mengandung
Baik,
selepas membincangkan kira-kira 5 keping yg baik untuk wanita hamil,
kini sudah tiba masanya kita membincangkan beberapa jenis buah yang
dilarang atau tidak boleh dimakan oleh wanita hamil. Buah-buahan Apakah
ianya? Dan mengapa tidak seharusnya diambil oleh wanita hamil? Yah,
pertama jenis buah-buahan tidak disyorkan untuk ibu mengandung adalah
buah nenas. Kandugan bromelain pada Nanas dinilai untuk menjadi salah
satu punca berlakunya buruh awal atau walaupun keguguran. Selain itu, ia
bertukar menjadi buah betik yang juga mengandungi bahan yang dipanggil
susu getah yang boleh mencetuskan ibu-ibu mengandung yang mengalami
kontraksi, jadi yang pada kesan yang sama seolah-olah ibu yang hamil
memakan nenas, iaitu buruh awal atau keguguran.
Yang
terakhir adalah kami penjelasan ringkas tentang beberapa buah-buahan
baik untuk wanita hamil dan beberapa sangat tidak digalakkan untuk
wanita hamil. Dan anda perlu ingat, jangan lupa untuk sentiasa mencuci
atau membersihkan buah-buahan anda akan makan terlebih dahulu walaupun
dari luar kelihatan bersih. Ingat bahawa kebersihan makanan dan minuman
adalah salah satu perkara yang sangat penting untuk ibu mengandung.
0 ulasan:
Catat Ulasan