Makanan
menyebabkan keguguran memang sesuai harus dielakkan oleh wanita hamil,
supaya janin di dalam rahim yang kekal dalam keadaan sihat sehingga
kelahiran. Secara umum ibu hamil yang sememangnya banyak diperlukan masa
memilih menu makanan yang akan dimakan, di mana tujuan adalah untuk
menjadikan pemakanan untuk wanita hamil dan fetuses yang di dalam rahim
dapat dipenuhi.
Banyak
pengambilan makanan sihat yang baik bagi wanita hamil. Walau
bagaimanapun, Terdapat juga beberapa jenis makanan yang ternyata boleh
membawa kepada keguguran jika diambil ibu semasa mengandung. Mungkin
jenis makanan diberi nilai Peti Deposit Keselamatan selamat sahaja jika
dimakan oleh orang-orang yang tidak mengandung, malah ada yang juga
mengandungi banyak vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.
Buah-buahan ini tidak sentiasa sihat untuk wanita hamil. Memperluaskan
penggunaan tarikh, alpukat, manggis atau buah-buahan kerana ia adalah
buah-buahan yang baik bagi wanita hamil. Elakkan buah-buahan nenas,
betik atau durian, selain tidak baik dimakan semasa mengandung, juga
boleh mencetuskan keguguran.
Oleh
itu, adalah penting bagi wanita yang hamil untuk mengetahui pelbagai
makanan punca keguguran perlu dielakkan untuk menjadi bebas daripada
risiko-risiko tersebut. Dan dalam artikel ini kita akan membincangkan
lebih kira-kira 8 jenis makanan yang dihakimi merbahaya, boleh
menyebabkan keguguran. Makanan apa tidak boleh dimakan di kalangan
wanita hamil? Baca Ulasan lanjut di sini.
8 jenis makanan menyebabkan keguguran perlu dielakkan
apa makanan punca keguguran di awal kehamilan?
makanan
punca keguguran keguguran berlaku secara amnya kandunganPada pada usia
kehamilan yang muda atau yang masih dalam minggu awal kehamilan. Semasa
tempoh 12 minggu pertama kehamilan (trimester 1) adalah yang paling
terdedah tempoh berlaku keguguran di kalangan wanita hamil. Terdapat
pelbagai punca-punca keguguran mungkin berlaku dan sering dialami oleh
wanita hamil. Beberapa faktor atau punca-punca keguguran boleh berlaku
dari luar badan atau di dalam badan ibu.
Kajian
menunjukkan kejadian keguguran janin itu boleh berlaku dalam satu
daripada lima kehamilan. Walaupun antara 1 daripada 100 pasangan boleh
berlaku kepada seorang ibu yang telah miscarried tiga kali
berturut-turut. Well, antara banyak yang menyebabkan keguguran, salah
satu daripadanya adalah faktor makanan. Dan di sini 8 jenis-jenis
makanan punca keguguran yang harus dielakkan oleh wanita hamil.
Nenas
Nanas
termasuk makanan yang boleh mencetuskan keguguran. Jika anda hamil,
adalah disyorkan bahawa anda tidak terlalu kerap atau tidak terlalu
banyak makan Nanas dan pelbagai jenis minyak. Dalam nenas buah-buahan
mengandungi enzim yang dipanggil NOTIFICATION bromealin bahawa jika
pandangan kimia yang sama, Kata majmuk dengan papain terkandung dalam
betik ini. Oleh yang demikian, ada kemungkinan juga nenas akan memberi
kesan yang sama dengan pucuk betik, yang boleh membawa kepada keguguran
di kalangan wanita hamil. (Baca: buah-buahan yang muda bagi wanita
hamil)
Ketam
Ketam
yang diproses memang boleh menjadi salah satu daripada jenis-jenis
makanan laut yang rasa sangat lazat dan sangat disukai oleh orang ramai.
Ketam diketahui mempunyai kandungan nutrien yang tinggi dan ramai yang
bermanfaat untuk kesihatan. Masuk ketam yang terkandung beberapa kalsium
boleh membantu menguatkan tulang dan gigi serta. Tetapi di sebalik
semua kandungan dan manfaat daripada ketam, ia ternyata bahawa wanita
hamil patut mengelakkan ketam kerana ia bertukar ketam yang boleh juga
menjadi salah satu punca keguguran jika diambil sepanjang tempoh tiga
bulan pertama usia kandungan. Ketam ini boleh menyebabkan rahim ke saiz
mengecut. Selain itu ketam boleh juga menyebabkan pendarahan kemaluan
kandugan keguguran.
Buah Delima
Makanan
menyebabkan keguguran adalah sejenis kandungan Delima. Walau
bagaimanapun, ia tidak bermakna anda akan terus keguguran pertama minum
jus atau makan pomegranates. Pomegranates boleh menyebabkan keguguran
ketika dikonsumsi lebihan. Nota apabila seorang wanita hamil menggunakan
mewah jumlah buah Delima, maka ibu akan merasa kontraksi Rahim Beliau
dan sudah tentu sangat berpotensi mengalami keguguran. Dan anda perlu
tahu bahawa Delima biju yang sebenar adalah yang paling berbahaya untuk
wanita hamil.
Durian
Buah
Durian adalah juga satu jenis buah-buahan yang sepatutnya berada dalam
untuk mengelakkan mengandung, tetapi ia tidak bermakna apabila anda
mengambil buah durian yang anda akan miscarry. Sifat-sifat ini adalah
hampis sama seperti Delima, tidak berbahaya bagi penggunaan dalam jumlah
yang sangat kecil tetapi akan jumlah penggunaan yang berbahaya jika
berlebihan. Oleh kerana buah durian mempunyai asid arachidonat dan
alkohol jika penggunaan yang berlebihan boleh membahayakan janin di
dalam rahim. Ia juga boleh membawa kepada keguguran.
Betik muda
Buah
betik muda juga perlu Elakkan pada oleh wanita hamil. Kerana buah-buah
betik muda mempunyai kompaun yang sememangnya akan sangat berbahaya
dalam perkembangan embrio. Malah Kata majmuk yang terkandung di dalam
buah betik muda ini boleh juga menyebabkan penguncupan kuat yang berlaku
di kalangan wanita hamil, dan ianya sangat tinggi risiko mengalami
keguguran semasa hamil muda.
keguguran kandungan
Faktor-faktor yang menyebabkan keguguran
Tetapi keguguran ini juga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor-faktor lain seperti
- Jangkitan, terdedah kepada bahaya alam sekitar serta tempat kerja, seperti paras agen radiasi atau toksik daripada makanan dan minuman yang dimakan
- Masalah hormon
- Kecacatan rahim
- Masalah pangkal rahim (serviks mula meluaskan dan terbuka terlalu awal, di tengah-tengah kehamilan, dengan tiada tanda-tanda sakit)
- Faktor-faktor gaya hidup, seperti Merokok, minum alkohol, atau menggunakan dadah haram
- Gangguan sistem imun, termasuk lupus
- Penyakit buah pinggang yang teruk
- Penyakit jantung kongenital
- Kencing manis yang tidak terkawal
- Penyakit Tiroid
- Sinaran
- Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat jerawat
- Pemakanan yang kurang baik
Di
samping itu, wanita mungkin meningkatkan risiko untuk keguguran semasa
menua. Kajian menunjukkan bahawa risiko keguguran adalah 12% ke 15%
wanita 20-an mereka, dan telah dinaikkan pangkat kepada kira-kira 25%
wanita pada usia 40. peningkatan bilangan kecacatan kromosom menyumbang
kepada risiko berkaitan umur keguguran. Kadang-kadang, rawatan penyakit
kronik ibu boleh meningkatkan peluang untuk hamil.
0 ulasan:
Catat Ulasan