Selepas
seminggu semalam telah dijamu dengan pelbagai jenis makanan penuh
kolesterol, datang kembali sihat hidup dan mengurangkan kolesterol
secara semulajadi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Sebelum
mengambil apa-apa ubat, ia adalah bernilai mengambil beberapa pilihan
buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan kolesterol secara
semula jadi berikut, alpukat contohnya. Alpukat sememangnya diketahui
mengandungi lemak yang tinggi tetapi lemak tak tepu.
Lemak
tak tepu dalam alpukat itu baik untuk badan kerana ianya berguna untuk
meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL) dan meluruhkan kolesterol buruk
(LDL). Untuk mendapatkan manfaat secara optimum, elakkan daripada
menggunakan bahan-bahan tambahan, seperti gula, sirap, susu pekat manis
penyebab. Di samping itu, anda juga boleh mencuba kubis itu. Mengikut
Institut darah, paru-paru jantung negara dalam gentian kubis merupakan
sejenis serat larut air yang boleh mengurangkan kolesterol.
Ingin
mencuba buah-buahan segar? Buah-buahan bintang boleh menjadi pilihan.
Serat dan vitamin C yang sangat tinggi untuk mengurangkan paras
kolesterol dalam badan. Anggur hitam juga mengandungi quercetin, bahan
yang mampu menghalang kolesterol melekat ke saluran darah.
Bahan
terakhir yang boleh anda cuba ialah soya. Untuk yang satu ini, anda
boleh mengubahnya menjadi sebuah soya, susu, jus atau tempe. Kacang soya
adalah kaya dengan vitamin B, kalsium, zat besi dan antioksidan. Manja
ini boleh mengurangkan kolesterol yang tidak baik dan meningkatkan
kolesterol baik yang bermanfaat untuk badan.
Well, kawan-kawan Bright, mempunyai idea untuk menanam bahan-bahan yang sihat ini kelima?
0 ulasan:
Catat Ulasan